Zwartzaad (Nigella sativa): van het zwarte zaad tot de verzorgingsolie
- Dr Constantini
- 273 vind-ik-leuks
- 0 reacties
Beste vrienden,
Graag stel ik u een zaadje voor dat al sinds de antieke beschavingen bekend is en vaak ‘zwart zaad’ wordt genoemd: de zwarte komijn (Nigella sativa).
Een zaadje vol geschiedenis
De zwarte komijn is een klein plantje met lichtblauwe bloemen dat zwarte zaadjes met een peperige smaak voortbrengt. Al eeuwenlang zijn ze te vinden in de keukens rond de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten en in India, op het brood of in kruidenmengsels. De olie ervan behoort tot de traditionele verzorging van deze streken.
Wat bevat zwarte komijnolie?
Zwarte komijnolie wordt verkregen door de zaadjes koud te persen en bestaat vooral uit onverzadigde vetzuren, met name linolzuur (omega 6) en oliezuur (omega 9). Ze bevat ook thymoquinon, een stof die van nature in het zaadje voorkomt.
Zwarte komijnolie als huidverzorging
Zoals andere plantaardige oliën voedt en verzacht zwarte komijnolie de huid en helpt ze het trekkerige gevoel van droge huid te beperken.
Gezicht: breng ’s avonds op een schone, licht vochtige huid twee of drie druppels aan en masseer tot de olie intrekt. U kunt ze ook door uw crème mengen.
Lichaam: bij massage, puur of gemengd met een zachtere olie (zoete amandel, argan), op de droge zones.
Haar: enkele druppels op de lengtes en de punten van zeer droog haar. Ze zit in onze No Poo-shampoo, bedoeld voor zeer droog of kroeshaar, en in onze Aleppo-zeep met zwarte komijn.
Voorzorgsmaatregelen
Zwarte komijnolie heeft een uitgesproken geur: doe eerst een test op een klein plekje (de plooi van de elleboog) en wacht 24 uur. Vermijd de oogcontour. Zwangere of borstvoeding gevende vrouwen: vraag advies voor gebruik.
Dit artikel gaat over cosmetische verzorging. Voor al uw gezondheidsvragen kunt u zich richten tot uw arts of uw apotheker.
Zorg goed voor uzelf.
Met al mijn vriendschap,
Dr Constantini
Oprichter van Alepia
reacties (0)